Houtrot is een aantasting van het houtwerk, veroorzaakt door schimmels. Met geschilderd houtwerk zie je niet direct dat het hout aangetast is. Het is daarom belangrijk om regelmatig het houtwerk te controleren op aantastingen. In deze blog vertellen wij je hoe je houtrot herkent.

Drie manieren om houtrot te herkennen

1.       Controleer het hout op zwakke plekken. Druk met de botte kant van een schroevendraaier op de zwakke plek. Als het hout weer terugveert, duidt dit meestal op rot hout.

2.       Laat de verflaag los? Dit kan houtrot zijn. Kijk de verflaag goed na op eventuele barstjes, luchtbellen of afbladdering.

3.       Als het hout verkleurt in een bruine of zwarte kleur, kan dit houtrot zijn. Alleen bij onbeschilderd hout is de mogelijke verkleuring te zien.

Houtrot verwijderen kozijn

Stap 1: schade houtrot ontdekken
Heb je houtrot geconstateerd? Verwijder de verflaag op en rondom het rotte hout om te zien hoe groot de schade is. Als je een schuurmachine gebruikt; probeer deze dan recht te houden. Verwijder daarna het houtrot met bijvoorbeeld een beitel, zaag of frees. Verwijder ook 2 cm rondom het rotte hout.

Stap 2: behandel het hout
Behandel het hout, voor het aanbrengen van de Eazyfix Premium Houtrotvuller, met de Premium Houtversterker. Hiermee zorg je ervoor dat het hout zo sterk mogelijk wordt en de Houtrotvuller blijft hechten aan het hout.

Stap 3: hout opvullen
Is de schade aan het hout kleiner dan een vuist? Gebruik de Houtrotvullervan Eazyfix om blijvend te repareren. Breng de Houtrotvuller in een dun laagje aan op het hout met het RVS Aanbrandmes. Vul met de RVS Reparatie Opbouwmes daarna de reparatie helemaal op met de Houtrotvuller. Druk stevig aan om alle lucht eruit te krijgen en vul de reparatie altijd iets ruimer op. Dit maakt het makkelijker om te schuren naar de ideale vorm. Modelleer de reparatie naar de juiste vorm met het RVS Reparatie mes. Laat de Houtrotvuller ongeveer 4 uur uitharden. Dek de reparatie af zodat het niet uithardt in de volle zon

Stap 4: afwerken
Schuur de harde Houtrotvuller voor een egale ondergrond en goede hechting met de grondverf. Maak de reparatie vóór overschilderen vrij van stof. Tot slot kan je over de reparatie heen schilderen met een grondverf en daarna een aflak naar wens. 

Bekijk hier de product van Eazyfix en begin vandaag nog met het repareren van houtrot.