Trap lakken en afwerken met Trae Lyx

Hoe lak je een houten trap?

Een trap wordt zwaar belast en hierdoor wordt de trap snel beschadigd. Benieuwd hoe je professioneel een trap behandeld en beschermd? Hieronder vind je een uitleg hoe je een houten trap in de lak zet.


Inspecteer het hout

Allereerst begin je met het inspecteren van het hout. Repareer de gaatjes of andere gebreken in het hout met de geschikte vulmiddelen van Trae Lyx. Voor de afwerking van de houten trap is het belangrijk de houtsoort en of / hoe de trap al eerder behandeld is vast te stellen. Een nieuwe en nog onbehandelde trap heeft bijvoorbeeld een laag grondlak nodig, een reeds behandelde trap meestal niet. Als de trap behandeld is met een zuur- of vochtuithardende lak, dan moet de trap geheel kaal geschuurd worden voordat je de trap kan behandelen.

Kies de juiste lak(ken)

Neem in de keuze van een geschikte lak mee waar de trap zich bevindt en of de trap vaak belopen wordt. Als dit zo is, dan is een 2 componentenlak aan te raden. Kies voor een antislip lak als je de trap meer stroefheid wilt geven. Welke uitstraling wil je de trap geven? Er zijn diverse zijdeglans en matte lakken met of zonder antislip beschikbaar.


Reinigen en schuren

Reinig en ontvet het hout en schuur het licht op. Maak de ondergrond hierna goed stofvrij, zodat de trap schoon, droog, was- en vetvrij is. Plak de randen van de trap strak af, om lak op de muur en vloer te voorkomen. Zorg dat de ruimte goed kan luchten wanneer je begint met lakken, maar zorg ervoor dat er geen tocht ontstaat. Lees voordat je begint de gebruiksaanwijzing van de lak goed door.
 

Grondlak aanbrengen

Bij een nieuwe, nog kale trap begin je met het aanbrengen van de grondlak. Begin bovenaan bij de trap en zet de gehele trap in de grondlak. Houd je aan de aangegeven droogtijd voordat je de trap gaat betreden (2 uur bij Trae Lyx Grondlak).

Onderkant trap afwerken

Dek de vloer met plastic of karton af, zodat de lak niet op de vloer kan vallen. Bij een open trap is het handig om eerst de onderkant te lakken voor je aan de bovenkant van de treden begint. Gebruik een ladder of trap en begin bij de hoogste trede.

Lakken met 2K lak (2 componenten)

De verharder dient voor het aanbrengen van de 2 componentenlak toegevoegd te worden. Volg hierbij de instructies van de verpakking. Roer de verharder goed door het blik, wacht zo’n 10 minuten en roer vervolgens nogmaals goed door.

Breng de lak aan met een kwast of een 9mm microvezelroller, in volle lagen. Verdeel hierbij de lak gelijkmatig en voorkom grote verschillen in dikte. De meeste trappen hebben uiteindelijk minimaal 3 volle lagen lak nodig voor een goede, langdurige bescherming.

Reiniging en onderhoud

Zorg dat je de gebruikte materialen goed reinigt. Het is aan te raden de eerste week alleen op sokken de trap te belopen, niet op schoenen of blote voeten. Zo heeft de lak extra lang de tijd om uit te harden en blijft de trap het langst mooi.