Benieuwd welke temperaturen en maanden perfect zijn om buiten te schilderen? Lees hieronder meer over bij welke temperatuur het beste is om buiten te schilderen.

Wanneer buiten schilderen?
Bekijk het informatieblad van de verf zelf om na te gaan bij welke temperaturen de verf aangebracht kan worden. De meeste buitenlakken kunnen gebruikt worden bij temperaturen vanaf 5 graden tot 25 graden Celsius. Bij deze temperaturen verwerk je de verf het beste.

In grote lijnen geldt het volgende advies: 

Welke temperatuur of tijd?Advies
Minimale temperatuur buitenverf5 graden Celsius
Maximale temperatuur buitenverf25 graden Celcius
Welke maanden buiten schilderenapril tot en met oktober*
Beste seizoenen buiten schilderenvoorjaar, zomer en najaar*


*afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid.

Bovenstaande is slechts een gemiddelde. Uiteraard zijn er speciale lakken die het gehele jaar verwerkt kunnen worden, zoals Sikkens Rubbol XD High Gloss of Sigma S2U Allure Gloss. Deze buitenlakken zijn tot 30 graden Celsius

Maximale luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid is een belangrijk uitgangspunt. Is het buiten erg vochtig weer? Stel het schilderwerk buiten dan uit. De luchtvochtigheid mag voor het buiten schilderen nooit boven de 85% zijn. Bij een luchtvochtigheid boven de 85% is het oppervlak te vochtig en hierdoor niet meer geschikt om te schilderen. De luchtvochtigheid kan je per dag bekijken via buienradar.nl.

Buiten schilderen bij warm weer
Het is niet aan te raden om bij een temperatuur boven de 25 graden Celsius te gaan schilderen. Bij warm weer is de droogtijd veel korter. Als de verf te snel droogt, vloeit de verf minder mooi en ontstaan er mogelijk blaasjes in het schilderwerk. Blaasjes zijn het gevolg van vocht- en/of zuurstof insluiting in de ondergrond en het te snel drogen van de bovenste verflaag. De poriën worden hierdoor gevuld met lucht en dit zet vervolgens uit door de te snelle opwarming.

Toch schilderen met warm weer?
Bij het schilderen met warm weer is het belangrijk om het verloop van de dag in de gaten te houden. In de ochtend is het meestal nog koel en naarmate de dag vordert neemt de temperatuur toe. Schilder altijd achter de zon aan, dus begin waar de zon die dag al is geweest en in de schaduw.

Ontstaan er blaasjes in het schilderwerk? Laat de verf eerst goed drogen, schuur vervolgens de oppervlakte licht op en lak het houtwerk nog een keer af.

Buiten schilderen in de kou
Buiten schilderen als het koud is heeft invloed op de droogtijd van het schilderwerk. Als het koud is, is het vaak te vochtig en droogt je verf langzamer. Houd bij lage temperaturen rekening met een langere droogtijd. Schilderen als de temperatuur lager is dan 10 graden Celsius? Gebruik lakverven die sneldrogend zijn, zoals Sikkens Rubbol Express High Gloss of SigmaRapid Gloss. Gebruik dit type verf niet als het kouder is dan 0 graden Celsius.