Het is voorjaar, de tuin wordt opgeknapt en de eerste barbecues zijn aangestoken. Maar dan loop je tegen het volgende probleem: de houten tuinmeubelen zijn vergrijsd. Hoe behandel je houten tuinmeubelen? Dat lees je hier!

Waarom vergrijzen houten tuinmeubelen?

De kwaliteit van houten tuinmeubelen gaat onder invloed van het weer achteruit. Het hout vergrijst en/of het meubel is niet meer waterafstotend. Dit probleem is gemakkelijk op te lossen of zelfs te voorkomen door gebruik van een goede tuinmeubelolie, -beits of -lak.

Wat is het verschil tussen een beits, olie en lak?

BEITS
Een beits dringt voor een deel in het hout en beschermt en verzorgt het hout. Een beits is een vochtregulerende optie en zorgt voor een goede bescherming. Bekijk bijvoorbeeld de producten van:

 • Tenco Douglas Beits
  Tenco Douglas Beits is een duurzame beits en biedt een goede bescherming voor Douglas hout en lariks hout zoals: tuinhuisjes, hekken, schuttingen, blokhutten, klimrekken, e.d.

 • Sikkens Cetol HLS Plus
  Dit product van Sikkens is een zijdeglanzende transparante beits op terpentine basis. Sikkens Cetol HLS Plus geeft geen filmvorming en is zeer waterdampdoorlatend.

 • Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg
  De Demidekk Ultimate Tackfarg van Jotun is al 40 jaar de topper op het gebied van houtbescherming. Dit product is zeer elastisch, goed bestand tegen weersinvloeden en ook zeer duurzaam: ca. 10-12 jaar onderhoudsarm.

 • Sigmalife DS TX Gloss
  Deze beits is een hoogglanzende transparante beits geschikt voor o.a. geveltimmerwerk, balkon- en tuinhekken en betimmeringen. De Sigmalife DS TX Gloss accentueert de houtnerf, heeft een goede bescherming tegen UV-straling en is vochtregulerend en waterafstotend.

OLIE
Een olie dringt diep in het hout, voedt en haalt de natuurlijke kleur van het hout naar boven. De volgende producten zijn zeer geschikt om aan te brengen als olie:

 • Tenco Hardhoutolie
 • Tenco Hardhoutolie is speciaal bestemd voor hardhouten tuinmeubelen, welke vergrijzing van het hout voorkomt en de natuurlijke kleur van het hout accentueert. De olie biedt een uitstekende bescherming, is waterafstotend en dringt diep door in het hout.

 • Jotun Treolje V
 • Het product is een waterverdunbare olie en gaat vergrijzing en barstvorming van het hout tegen. Jotun Treolje V is geschikt voor geïmpregneerd of onbehandeld hout.

LAK
Een lak over het houten tuinmeubel beschermt het hout tegen weersinvloeden. Kies bijvoorbeeld een lak van Avis of van Sikkens:

 • Avis PU Siegel
 • Dit is een slijtvaste, kleurloze blanke lak geschikt voor binnen en buiten. De lak is verkrijgbaar in mat, zijdeglans en hoogglans, vergeelt vrijwel niet, is slijtvast en toch elastisch.

 • Sikkens Cetol TGX Gloss
Deze lak is een transparante hoogglanzende houtafwerking, geschikt voor buiten. Cetol TGX Gloss is zeer duurzaam, heeft een lange levensduur en accentueert de houtnerf.

Let op! Is het houten tuinmeubel al een keer in de olie gezet? Het houten tuinmeubel dient als eerst kaal opgeschuurd te worden, voordat het meubel overschilderd wordt met een beits of lak.

Houten tuinmeubel reinigen

Wanneer het houten tuinmeubel vervuild of vergrijsd is, is het aan te raden het houten tuinmeubel eerst goed te reinigen. De Relius Power Clean is zeer geschikt als allesreiniger en ontvetter. Dit product is de plaatsvervanger van ammonia en biologisch afbreekbaar.


Stappenplan tuinmeubel behandelen

Knap met onderstaande stappen de houten tuinmeubelen op:

 1. Start met het reinigen en ontvetten van de houten tuinmeubelen. Gebruik hiervoor de allesreiniger Relius Power Clean. Verdun het middel met water en reinig het meubel vervolgens met een spons

 2. Schuur vervolgens de tuinmeubelen op met schuurpapier. Start met grof schuurpapier P80, gevolgd met middelgrof schuurpapier P180 en maak de houten tuinmeubelen stofvrij.

 3. Breng de tuinmeubelolie, -beits of -lak in 3 lagen dun en gelijkmatig aan. Gebruik voor het aanbrengen een platte kwast, bijvoorbeeld van Staalmeester. De platte kwast van Staalmeester is een allround kwast voor een gemakkelijke verwerking van de olie, beits of lak.

Hulp nodig bij het kiezen van een geschikte olie, beits of lak? Neem gerust contact met ons op via info@verfpoint.nl en wij helpen je graag.